De schoorsteen op de Westlandse druiventuin − Monster

De schoorsteen op de Westlandse druiventuin

In weer en wind wordt momenteel gebouwd aan de authentieke schoorsteen op de hoek van de Westlandse druiventuin in Monster. Vorige jaar ontving het bestuur van de stichting De Westlandse Druif de schoorsteen – symbolisch – uit handen van het toenmalige gemeentebestuur van s’-Gravenzande. De schoorsteen werd in januari van dit jaar door vrijwilligers van de druiventuin afgebroken. De stenen zijn daarna een voor een gebikt. De schoorsteen op de Westlandse druiventuin wordt gebouwd met een subsidie van s’-Gravenzande en wordt opgebouwd met stenen van twee schoorstenen namelijk de voormalige schoorsteen aan het Galgepad en een schoorsteen welke onlangs werd gesloopt aan de Zeeuwlaan.

Bouwbedrijf Van der Stap, gevestigd in Wateringen, is een van de weinige bouwondernemingen die nog ouderwetse schoorstenen bouwt, al blijft het een zeldzaamheid. Het blijkt een lastige klus. Vooral door de hoogte en beperkte werkruimte waarop men moet werken is het geen alledaags karwei. Daarbij bouwt men met “gebruikte” stenen en moet er zeer geconcentreerd gekeken worden naar de vorm van de stenen. Van der Stap bouwde decennia geleden vele schoorstenen in het Westland. Allen herkenbaar aan het ‘eigen’ wit-rood geblokte stenenpatroon in de top van de schoorsteen. Er staan een paar bekende opnieuw gebouwde schoorstenen van dit bedrijf in het Westland, onder meer bij kwekerij Casembroot in Poeldijk en bij het Westlands streekmuseum in Honselersdijk.

De schoorsteen krijgt een uiteindelijke hoogte van twaalf meter. Naast de schoorsteen zal ook nog een origineel ketelhuisje verschijnen. De schoorsteen wordt niet meer in gebruik genomen, maar zal zuiver dienen als blikvanger voor de Westlandse druiventuin.